Gasztronómia a történelemben
Rendhagyó tanóra középiskolások számára Szakály Attila tanár vezetésével. Mit ettek a történelmi hírességek? Milyen kedvenc ételei, jellegzetes fogásai voltak az egyes korszakoknak? Milyen alapanyagokat használtak a főzéshez, amiket mi nem ismerünk? Létezik-e gasztronómiai divat a történelemben?
Az éhség és a bőség fogalma is szorosan kapcsolódik a történelem egyes fejezeteihez. Az előadás olyan epizódokat villant fel a tananyaghoz kapcsolódó egyetemes történelem eseményeiből, amelyek bemutatják, hogyan hat például a háború egy térség vagy egy város étkezési szokásaira.
A magyarok szeretnek főzni és enni. Vajon elboldogulnánk-e ma egy 18-19. századi receptkönyvvel? Megértenénk-e a korabeli konyhanyelvet? Az előadáson példákat kapunk őseink receptjeiből és az ezzel kapcsolatos nyelvhasználatból is.
Részvétel előzetes jelentkezéssel. Jelentkezési határidő: március 27.